Foto: Visit Estonia / Margus Kontus

Palvelut karavaanareille

Matkailuauton tai -vaunun kanssa saapujalle välimatkoiltaan kätevän kompakti Virumaa avautuu erilaisena kuin hotelliin majoittujalle. Liikkuvassa "majapaikassa" kulkevat mukana myös erilaiset harrastusvälineet.

Viron leirintäalueyhdistyksen laatuluokittelemia leirintäalueita sähköistettyine vaunupaikkoineen, saunoineen ja kemiallisen wc:n tyhjennyskaivoineen on Virumaalla virallisesti vain yksi (Mereoja Camping), mutta useat muutkin tällä sivustolla mainittavat lomakeskus- ja lomataloyrittäjät, matkailumaatilat ja luokittelemattomat leirintäalueeet tarjoavat niin sähkönsyöttöä, vedenottoa ja/tai jätteiden keräystäkin ammattimaisella asenteella – joko yöpymispaikan perushintaan kuuluen tai erillisenä lisäpalveluna.

Kokeneiden suomalaiskaravaanareiden kommentien perusteella arvostetuimpia leirintäalueita Virumaalla ovat Mereojan ohella Sakan kartanohotellin edustalta löytyvä matkailuautoalue palveluineen, Võsun vehreästä kesäviettokylästä (aivan Käsmun naapurista) löytyvä Lepispean Caravan & Camping sekä Toilan kylpylähotellin yhteydessään operoima Männisalu Camping. Narvan kaupungissa leirintäaluetta ei ole, mutta vain parin kilometrin päässä kaupungin rajalta sijaitseva Vana-Olginan kartano palvelee pihapiirissään myös karavaanareita. Lännempää on hyviä kokemuksia kuultu myös Kundajoen partaalla saunakylää ja glämping-majoitusta operoivan Lammasmäen lomakeskuksen suomeakin taitavan isäntäväen kohtaan.

Heille, joille uni maistuu parhaiten luonnon helmassa, tarjoaa Viron metsähallitus eli RMK tiheän verkoston maksuttomia ja paikoin myös talvikunnossapidettäviä leiri- ja virkistyspaikkoja sekä maksullisia metsämökkejä. Mökkien ja maksuttomien leiripaikkojen navigaatio- ja varustelutiedot löydät RMK:n nettisivulta sekä Android/iPhone-sovelluksesta ”RMK Loodusega koos”. RMK-alueilla on aina vähintäänkin WC ja nuotiopaikka polttopuineen vieraiijan vapaasti käytettävissä.

Jokamiehenoikeudet Virossa ovat lähes samat kuin Suomessa esim. luonnossa liikkumisen ja sienestämisen/marjastamisen osalta. Leiriytyminen RMK-alueiden ulkopuolelle eli ns. purkaparkkiin on Viron lakien mukaan sallittua, mutta ilman maanomistajan lupaa vain yhdeksi yöksi kerrallaan. Muistathan siis olla kohtelias paikallisia asukkaita kohtaan ja käyttää talonpoikaisjärkeä matkailuautoa satunnaisen järven tai joen rantaan pysäköidessäsi.

Foto: Visit Estonia / Margus Kontus

Uusimmat teema-artikkelit tässä osiossa: