Kylpylät ja saunat

Suomalaiset ja virolaiset jakavat rakkautta saunaa ja kylpemistä kohtaan. Lauteilla kielimuuritkin katoavat löylyn hengen yhdistäessä ihmisiä kansallisuuteen katsomatta.

Kylpyläloma Virumaalla on nykyään ihan muuta kuin terveyshoidoista ja buffet-ruokailuista toiseen ravaamista tai sisävesipuiston lastenaltaissa plutaamista. Niitäkin toki halukkaille tarjotaan, mutta jo muutaman vuoden ajan ydinsanoja ovat olleet wellness, à la carte, kauneudenhoito, ympäristön kulttuurinähtävyydet sekä itsensä hemmottelu.

Stressaavan arjen keskellä viimeksimainittu onkin piirre, jota on helppo toteuttaa jo pidennetyn viikonlopun mittaisena ”pakomatkana” virumaalaisten kylpyläkartanoiden ylelliseen ilmapiiriin. Sisätiloissa koettavaa tehostaa kylpylöitä ympäröivä kaunis luonto, jossa jaloittelu ja hiljentyminen auttaa lataamaan henkisiä akkuja.

Kylpylöiden ohella Virumaalla sijaitsee pari maanläheistä saunamaailmaa, jotka on erilaisin löylyttely- ja virkistäytymismahdollisuuksin toteutettu lomatalojen ja -keskusten yhteyteen. Ylivoimaisesti monipuolisin niistä sijaitsee Kunda-joen partaalla Lammasmäen lomakeskuksessa. Saunallisia huoneita tai sauna löytyy monista hotelleista (esim. Narva Hotell), majataloista (esim. Katariinan vieraskoti Rakveressä) kuin lomataloistakin.

Paikallisesta elämästä kiinnostuneille on avoinna myös joukko yleisiä saunoja ja uimaloita (viroksi ”ujula”). Pulahdus altaaseen pikkurahalla virkistää kesäkuumalla, jos lähellä ei satu olemaan muuta vesistöä. Yleisiä kaupunkisaunoja kokeilevalle saattaa paikallinen saunamestari tarjota hiukopalaakin, kuten kävi suomalais-virolaisen saunaseuran ryhmälle heidän löytöretkeillessään Narvan ja Jõhvin ympäristössä. Virumaan länsilaidalla Kadrinassa on paikallinen saunaklubi ylläpitänyt jo 65 vuoden ajan yleistä saunaa (sekä sen yhteyteen v. 2016 avattua Viron ainoaa saunamuseota).