Lahemaan kansallispuisto

Tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta, juuri ennen Virumaata jo Harjumaan puolelta alkava Lahemaa on Viron suurin ja vanhin kansallispuisto sekä yksi Euroopan merkittävimmistä metsiensuojelualueista.

„Lahtien maaksi”kin kutsuttua 72 500 ha laajuista seutua hallitsevat kivikkoisina lahdenpoukamina poimuileva Viron pohjoisrannikko, sen kalastajakylät kuten Altja kesäkievareineen ja Käsmu jokavuotisine Viru Folk -festivaaleineen sekä metsät ja suoalueet, jotka ympäröivät näyttäviä kartanoita tiluksineen. Toisaalta puistossa sijaitsee sellaisiakin aarnialueita, joissa on lupa liikkua vain luonto-oppaan seurassa. Lahemaan maastoista on luetteloitu löytyväksi yli 800 eri kasvilajia.

Vuonna 1971 perustettu kansallispuisto oli koko silloisen Neuvostoliiton ensimmäinen. Tänään se auttaa tutkijoita vaalimaan Pohjois-Virolle luontaisia maisemia ja biologista monimuotoisuutta, samalla kun alueen asukkaiden keskuudessa säilyneet perinnekulttuurin tavat ja toimet tukevat puiston roolia. Palmsen kartanossa sijaitsee Lahemaan tietokeskus, Sagadin kartanossa puolestaan valtion metsätalouskeskus RMK:n metsämuseo.