Foto: Visit Estonia / Sven Zacek

Törmärannikko

Merenaluinen, Ruotsin Öölannista 1200 km Pohjois-Viron halki Pietariin ja Laatokalle ulottuva kalkkikivinen Baltian klintti kohoaa hulppeimmillaan yli 55 m korkeaksi äkkijyrkäksi rantatörmäksi Itä-Virumaalla lähellä Ontikkaa.

Sakan kylästä itään, Ontikan kautta aina Toilan lahteen asti ulottuvalla rantatörmän korkealla osalla on pituutta 23 km. Sen varrella sijaitsee maan korkein vesiputous Valaste sekä näkymät, jotka on nimetty yhdeksi Viron kansallisista symboleista ja kuvattu eurojen tilalta väistyneen Viron 100 kruunun sinivärisen setelin taustakyljelle.

Törmältä avautuvia maisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan Sakasta Toilaan vievän rantatien varrella tai Päiten seudulla. Muista jyrkänteen reunan vaarallisuus! Hyvällä merisäällä voi ulapalta erottaa kolme Suomelle ennen toista maailmansotaa kuulunutta saarta: Suursaaren, Pieni Tytärsaaren ja Tytärsaaren. Matkaa Suursaareen on rannikolta noin 65 km.

Törmän alla – aivan merenrannassa – kasvaa liki viidakkomaisen runsas, leikkisästi Viron omaksi Jurassic Parkiksikin kutsuttu klinttimetsä. Klinttimetsän vanhat tammet, jalavat ja vaahterat jättiläissaniaisten keskellä muodostavat yhden Viron vanhimmista ja ainutlaatuisimmista metsätyypeistä.

Viron korkein vesiputous (30 m) Valaste on näkemisen arvoinen kaikkina vuodenaikoina, vaikka kesällä vettä voikin putouksessa olla varsin niukasti. Laskeudu jyrkänteeltä alas vievät portaat, tutki kalkkikiviseinämästä eri aikakausien kerrostumia ja kulje 1,5 km pitkää luontopolkua pitkin merenrantaa ja metsiä ja nouse polun päätteeksi takaisin ylös rantajyrkänteen päälle. Alas rantaan pääset portaikkoa pitkin myös Sakan kylpyläkartanon mailta.