Toilan satama. Foto: Visit Estonia / Mehis Luus

Satamat ja niiden palvelut

Saapuminen Virumaalle omalla veneellä yli Suomenlahden kuten muinoin seprakaupan aikaan on varsin vaivatonta, kun pidät tietyt perusasiat mielessä.

Merenkulkuolot itäisellä Suomenlahdella ovat ilmaston ja kauden keston osalta melko samankaltaisia kuin Suomen ulkosaaristossakin. Suomenlahti on syvä, mutta Tallinnasta itään Narva-Jõesuuhun ulottuvalla ja reilut 100 meripeninkulmaa pitkällä Pohjois-Viron rannikolla sekä etenkin sen lahdenpoukamissa on matalikkoja ja kareja, joiden sijainnit kannattaa aina tarkistaa merikartoista. Virumaan seudulle moni saapuukin mieluiten moottoriveneellä, jolloin väylien tai satama-altaan syvyyksistä ei tarvitse potea merkittävämpää stressiä.

Toisinaan Itämeren pohjavirtaukset liikuttelevat ja kasaavat irtohiekkaa myös satamien sisäänajoväylille tai niiden lähistölle. Tarkista satamakirjoista tai Viron satamarekisterin nettisivuilta kohteesi normisyvyys, ja ota epävarmoissa tapauksissa yhteyttä satamakapteeniin VHF:n kautta tai puhelimitse. Häneltä voit aina luotettavimmin varmistaa uusimmat tiedot vedenkorkeudesta, mahdollisesti väylälle liikkuneista hiekoista sekä vapaista laituripaikoista.

Osassa Virumaan vierasvenesatamista (Võsulla, Vergissä, Purtsessa, Toilassa ja Narvassa) on ravintola aivan satama-altaan tuntumassa,, Narva-Jõesuussa lähin ravintola sijaitsee 200 m päässä. Eisman vierasvenesatama tarjoaa vieraiden käyttöön hyvin varustellun keittiön ja grillauspaikan sekä vuokrattavaksi joko polkupyöriä tai jopa auton, jolla on näppärä liikkua katselemaan lähiympäristön nähtävyyksiä ja ruokapaikkoja.

Ongelmien yllättäessä pysy rauhallisena, sillä apu on lähellä. Tallinnan itäpuolella voivat viranomaisten ohella luoksesi saapua Virumaan vapaaehtoiset meripelastajat, joiden yksiköitä on päivystämässä Käsmussa, Kundassa, Purtsessa, Toilassa ja Narva-Jõesuussa. Ota yhteyttä Eesti Merevalvekeskukseen radion VHF-kanavilla 16 tai 69 (VHF-DSC 70) käyttäen kutsua “Tallinn Rescue” tai soita +372 619 1224.

Foto: Visit Estonia / Oskar Kelk

Uusimmat teema-artikkelit tässä osiossa: