Väite, jonka mukaan Virumaalla ruokittaisiin yhä raavaiden teollisuustyöläisten vatsoja rekkamiesten suuruisin annoksin, on ehkä osittain tottakin mutta myös harmillisen harhaanjohtava. Todisteina tästä ovat seudulta Viron parhaiden ravintoloiden White Guide -kriitikkolistalle yltäneet ravintolat, joista yksi on saanut seinälleen myös Michelin-suosituslaatan.

Kahta niistä voidaan kehua tavallaan ”jättipotti”-onnesta. Muutaman viime vuoden aikana ovat sekä Vihulan kartanon ravintola että sympaattinen Vergin satamaravintola Wirkes saaneet todistaa nuoren mutta sitäkin varmakätisemmän keittiömestari Lauri Loitin näkemyksiä siitä, kuinka kiitetty ruokalista koostetaan tuoreita aineksia ja pelkistettyjä makuja yhdistäen. Niinpä molemmat ovatkin rankattu vuoden 2023 White Guide -listalla ei vain lähiseutunsa vaan koko Viron parhaimpien ravintoloiden joukkoon.

Vihulan kartanon White Guide -kriitikkolistattu ravintola
Vergin satamassa ympärivuotisesti palveleva ravintola Wirkes’

Samalle listalle yltävät Virumaan itäisten osien puolelta nahkiaisvelho Indrek Kõverikun luotsaama Franzia Narva-jõesuussa, hänen tapojensa mukaisesti raskaan metallimusiikin ystävän Mihkel Luusin vetämä Purtsen vasallilinnoituksen ravintola Von Taube, Suomenlahden rannalla salaviinamuseo Tuliveen tilojen vierellä toimiva samanniminen ravintola sekä Jõhvissä sijaitseva georgialainen kestikievari Mimino, jonka keittiömestari Maro Kopaladze on mm. valmistanut useampaankin otteeseen hinkaaleja sekä saslikki- ja grilliherkkuja Viron ex-presidentti Kersti Kaljulaidille.

Mutta Michelin? Varsinaiseen tähtiluokitukseen romanttisessa rantakylä Võsussa ja sen Mere-kadulla toimiva Mere 38 -ravintola ei ole vielä yltänyt, mutta punaisen suosituslaatan he saivat taannoin kiinnittää seinälleen Michelin-tuomariston jäsenten myöntämänä kiitoksena.

Ja jos Käsmun merikapteenien kylässä iskee nälkä joko Viru Folk -musiikkitapahtuman aikaan tai muulloinkin, voi luottavaisin mielin astella Lainelan lomakylässä toimivan Kaspervik-ravintolan ovesta sisään. Sen pihalla seisovasta kalansavutuspöntöstä leijuvan tuoksun mukaan osaavat paikalle suunnistaa vaativimmatkin kalaruokien ystävät.

Oivalliset henkilöt keittiöiden vetäjinä

Mutta kuten Tallinnassa, myös Virumaalla ravintola-ala sykkii ja muuttuu jatkuvasti. Ilman titteleitäkin toimivien ravintoloiden keittiöistä on suomalaisen ruokajournalismin pitkäaikainen ja arvostettu puurtaja Tiina Rantanen löytänyt monia loistokokkeja.

Meresuu: kalatartaria ja ankanfilettä
Kuurort: naudanliha-tartaria ja lampaanpaistia

Yksi heistä on Narva-Jõesuun kylpylähotelli Meresuun Meloodia-ravintolan a la carte -keittiömestari German Macharashvili. Ennen itäisellä Virumaalla kiirastuleen astumistaan hän työskenteli Ruotsissa ja luotsasi saarenmaalaisen Grand Rose -ravintolan White Guide -listalle. Syksyllä 2022 German sijoittui Viron keittiömestareiden ”Vuoden kokki” -kilpailussa upealle hopeasijalle.

Entä kuka on Ekaterina Kurlenkova, jonka alkuruoaksi valmistama naudanliha-tartar sipulin, kapriksien ja sinappikastikkeen kera sekä pääruoaksi loihtima lampaanpaisti fenkolin ja kurpitsasurvoksen kera saivat Tiinan peukuttamaan maksimipisteiden arvoisesti Facebook-seinällään? Hän on Narva-Jõesuu Medical SPA:n a la carte -ravintola Kuurortin keittiömestari.

Ja loppuun tietty kaikkien makoisan ystävien taholta kysymys: voiko konditoriaherkkuja nimittää gurmeeksi? Mielestämme kyllä voi – ainakin sen jälkeen, kun on tullut maistaneeksi Rakveressä rautatieaseman vieressä makoisia ja suolaisia suupaloja päivittäin lasivitriine asettelevan Päts Sahverin luomuksia. Niitä nimittäin käydään lehtitietojen mukaan varta vasten ostamassa Tallinnasta saakka.

Pätsin leipuri-kondiittori Heiki Hallik
Pätsistä saa myös lounaskeittoja ja -salaatteja