Nahkiainen – tuo ruodoton matomainen kala, jota tarjoillaan usein hiillostettuna tai Virumaan itäreunamalla jopa pitsan päällä, on joidenkin inhokki ja monien herkku. Narvanjoen suulla, Narva-Jõesuussa vietetään nahkaisten merkeissä joka syksy festivaalipäivää, ja tällä viikolla eräs maan tunnustetuista keittiömestareista julkaisee aiheesta myös suomenkielisen kirjasen.

Nahkiaiset (viroksi silmud) ovat ympyräsuisiin kuuluvia, 25-35 cm pituisia suomuttomia ja leuattomia kaloja, joita esiintyy yli 30:ssä Itämereen laskevassa joessa sekä järvinahkiaisten kantoina myös osassa suomalaisia sisävesistöjä. Loppukesästä ja alkusyksystä nahkiaiset nousevat merestä jokiin kutemaan, ja tuolloin niitä pyydetään itäisellä Virumaalla mm. Narvanjoesta.

Nahkiaisten maku on jakanut mielipiteitä jo vuosisatojen ajan. Parhaimmillaan se on monen mielestä lämpimän rapeana, ja Tallinnassa tiedetäänkin myydyn paistettuja ja halstrattuja nahkiaisia jo keskiajalla. 1600-luvun lopun tullausasiapapereista on nähty, että suolaan säilöttyjä nahkiaisia on viety Itä-Virosta mm. Tukholmaan, Lyypekkiin, Amsterdamiin ja Englantiin tynnyrikaupalla. Myöhemmin marinoidut nahkiaiset olivat arvostettuja herkkuja Pietarin toreilla ja ravintoloissa.

narva-jõesuun nahkiaisfestivaalit
Narva-Jõensuun nahkiaisfestivaaleilla 24.9. maistellaan herkkuja Foto: Visit Estonia

Nahkiainen on Kansanterveyslaitoksen mukaan varsin rasvainen (keskimäärin 26 g / 100 g), joskin kausiluonteisena hyvä ja ravintoarvoiltaankin monipuolinen ruokakala, joka sisältää mm. E-, K- ja B12-vitamiineja. Sitä myydään usein paistettuna tai savustettuna, joko marinaadissa muhineena tai sellaisenaan. Nahkiaiset sopivat mainiosti myös grillattavaksi tai erilaisiin muhennoksiin – onpa sitä toisinaan mahdollista maistaa Narva-Jõesuussa ja eri ruokatapahtumissa myös pitsankin täytteenä.

Indrek Kõverik nahkiaispitsaa tekemässä
Keittiömestari Indrek Kõverik valmistamassa nahkiaispitsaa Foto. Timo Raussi

Perinteisesti syyskuun viimeisenä viikonloppuna Narva-Jõesuussa järjestetään nahkiaisfestivaalit, jonka puitteissa kalastajat, säilöjät, ravintoloitsijat ja asian harrastajat kokoontuvat maistelemaan, myymään ja ostamaan sekä vaihtamaan valmistusvinkkejä. Näin myös tänä vuonna – la 24.9. klo 12-17 – on kaupungin Hele-puistossa lammen ja entisen kaivohuoneen eli Kuursaalin ympäristössä avoinna nahkiaisten ja muiden kalatuotteiden festivaalit, joihin väkeä (sekä käsitöiden ja muidenkin markkinatuotteiden myyjiä) saapuu ympäri Viroa. Hyvinä pyyntivuosina kiinnostuneimmilla on mahdollisuus päästä myös kalastajien seurassa jokiretkille katsomaan, miten nahkiaisia pyydetään nykyvälinein.

Nahkiaistarinoita ja -ohjeita myös suomeksi

Tämänvuotisen tapahtuman erikoisuus on virolaisen keittiömestarin, maan parhaimpien ruokailupaikkojen White Guide -listallekin oman narva-jõesuulaisen ravintolansa luotsanneen Indrek Kõverikun kokoama ja yksien kansien sisällä kolmella kielellä – viroksi, suomeksi ja ranskaksi julkaistava kirjanen ”Silmumine” eli kääntäjän vapaasti suomentamana ”Nahkiaisvelho”. Nimi viittaa epäsuorasti Kõverikun olemukseen, sillä makumestari on virolaisella keittiökentällä tunnettu persoonallisena rajojen testaajana ja raskaan metallimusiikin ystävänä.

Indrek Kõverikun nahkiaiskirjanen
”Silmuvelhon” eli Indrek Kõverikun kirjasessa on tarinoita ja yli 20 nahkiaisruokaohjetta

Jos et tällä kertaa ehdikään Narva-Jõesuun nahkiaispäivän vieraaksi, voit herkutella näitä jokien antimia pyyntikauden saalismääristä riippuen lähes vuoden ympäri Franzia-ravintolan ohella myös Narvassa, mm. ravintoloissa Rondeel ja M. Chagall.

ravintola M Chagall Narvassa
Hotelli Narvan tiloissa sijaitseva ravintola M. Chagall