Jo parin vuoden ajan on Narvassa järjestetty toukokuun viimeisenä lauantaina kevään maukkaimmat markkinat. Narvan maut -ruokafestivaalin puitteissa kaupungin ja ympäröivän maakunnan parhaat ravintolat ja kahvilat tarjoavat Joaorgin virkistysalueen myyntiteltoissa herkkujaan 2 € hintaisina maisteluannoksina.

Sen ohella, että ruoat kilpailevat keskenään maukkaimman ja kauneimman vuosittaisen annoksen tittelistä, tarjoaa tapahtuma mainion tavan tutustua alueen ravintolatarjontaan. Seuraavana matkapäivänä tai seuraavalla matkalla onkin helppo suunnata maistelun myötä selvinneisiin omiin suosikkiravintoloihin ja -kahviloihin. Sitä paitsi lipunmyyntipisteestä ostettavilla 2 € kupongeilla, joilla maistelupalat lunastetaan myyjiltä, osallistuu samalla tunnin välein tapahtuman keskusteltalla järjestettäviin ruokatuote- ja lahjakorttiarpajaisiin.

Tänäkin vuonna markkinoiden mainoslupaukset pitivät suussa sulavan hyvin paikkaansa. Kiersimme heti avajaisten jälkeen myyntikioskit läpi ruokalistoja liitutauluilta vain vilkuillen, ja jaoimme kohteet kaksihenkisen tiimimme kesken kokeiltaviksi siten, että kumpikin ehtisi pienten jonojenkin muodostumisen tapauksessa maistelemaan itselleen mieluisiksi arvioimiaan herkkuja. Markkinat ovat avoinna nelisen tuntia klo 12:n jälkeen, mutta on hyvä varautua siihen, että parhaimmat palat katoavat innokkaan yleisön suihin jo parin ensimmäisen tunnin kuluessa.

Voi pojat sitä tarjonnan yltäkylläisyyttä! Seljankaa ja grillilihaa armeijan kenttäkeittiötyyliin valmistettuna, nahkiaisvoileipiä, itämaisia kana-nuudeliherkkuja, nahkiais-metsäsienipizzaa, samovaariteetä, savulohta ja salaattia hunaja-sinappikastikkeen kera, mausteisia makkaroita Narvan linnoituksen tyyliin, saslikkia, erilaisia salaatti- ja keittoannoksia, miniburgereita sekä makeaan nälkään mm. mustikkatiramisua, karamellikastikkeista juustokakkua ja porkkana-kurpitsamuffinsseja..

Hyvinkin maltillisen määrän ostokuponkeja käytettyämme totesimme, että annosten koko oli yllätyksellinen – sanoisinko rekkamiesasteikolla: ”hyvinkin ruokaisa”. Mutta sitä Virumaan ruokakulttuuri kieltämättä usein onkin – hyvä ravintola tarjoilee paitsi silmäniloa ja laadukkaan lähiruoan raaka-aineita, pitää se kunnia-asianaan fyysistä työtä usein tekevien paikallisten asiakkaidensa näläntunteen karkoittamisen.

Herkkuja notkuvien pöytien ohella Narvan maut -tapahtuman pitopaikassa eli Joaorgin virkistysalueella on sään salliessa tarjolla myös runsaasti lastenohjelmaa sekä markkinahumua käsityön ja keramiikan ystäville. Tulkaahan ensi kerralla kaikki Suomestakin mukaan!