Vuonna 2022 tuli kuluneeksi 720 vuotta siitä, kun muinaisesta Tarvas-alkuhärästään tunnetulle Rakverelle myönnettiin kaupunkioikeudet. Historiallinen pikkukaupunki linnoituksineen on jatkuvasti uudistunut ja sykkii nykyisin musiikki- ja teatteritapahtumien tahdissa ympäri vuoden

Virumaan läntiselle puoliskolle ominaisen matalan ja lahdensopukkaisen merenrannikon sekä Lahemaan kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Rakvere oli jo keskiajalla tärkeä kauppa- ja kulttuurikeskus. Keskellä vehreää kaupunkia kohoaa 1200-luvulla Tarvaspäänä (viroksi Tarvanpea) tunnettu jykevä puolustuslinnoitus – tai siis sen viimeisimmät, 1500-luvun lopulla rakennetun laajennusversion rauniot, joiden suojissa toimii nykyään historiallinen ja teatraalisen näyttävä koko perheen teemapuisto.

Kaupungin symbolina oleva Tarvas-härkä, ja sitä kuvaava jättimäinen yli 7 m pitkä, 5 m korkea ja seitsemän tonnia painava pronssiin valettu patsas muistuttaa nykypäivän asukkaita siitä, että viljava seutu on aikanaan – jo kauan ennen linnoitukseen rakentamista, ollut alkuhärkien tantereena ja laidunmaana. Linnoituksen vierelle on parin viime vuoden aikana kunnostettu mittava Vallimäen ulkoilu- ja tapahtumapuisto, jossa järjestetään mm. konsertteja Rakveren vuosittaisina kaupunkipäivinä kesäkuun 10. päivän tienoilla.

Kaupunkitapahtumissa kulttuurin eri osa-alueita

1600-luvulla Rakvere laajentui ja muuttui yhä kaupunkimaiseksi asuinyhteisöksi, mistä näytteenä ja suositeltavana vierailukohteena on Pikk-kadulla sijaitseva kotiseutu- eli kaupunkilaisen talomuseo. Vain muutaman korttelin päässä siitä, kaupungin keskusaukiolla voi pyöräilevän pojan veistosta tarkastellessa eläytyä kansainvälisesti tunnetuimman virolaisen säveltäjän – nuoruutensa Rakveressä viettäneen Arvo Pärtin elämän alkuvaiheisiin. Läheisen Kolminaisuuden kirkon tornikellot soittavat päivittäin klo 12 Pärtin kellokappaletta Kyrie. Muutaman vuoden kuluttua voi säveltäjämestarin musiikkiin tutustua ja erilaisissa konserteissa käydä myös Pärtin nimelle omistettavassa musiikkitalossa, jonka rakennustyöt Pauluksen Vapaudenkirkon tiloihin käynnistyvät vuoden 2023 aikana.

Rakveren kaupunkipäivät heijastelivat viime kesänä luonnollisesti 720-vuotisjuhlien henkeä. Kulttuurin moninaisuutta lisäsivät kesään ja heinäkuun alkuun myös koronatauolta joka neljäs vuosi järjestettäviksi palanneet Miesten tanssijuhlat ”4 veljestä” (seuraavat tanssijuhlat siten v. 2026) sekä kansainvälinen teatterifestivaali Baltoscandal.

On Rakveressä – kuten Virumaalla vähän yleisemminkin – totuttu tosin aina tekemään asioita myös hyvin persoonallisesti ellei jopa kreisistikin (kuten kaupunkilaiset itse arvioivat). Jo se, että innoitetaan ja harjoitetaan liki neljä tuhatta miestä ja poikaa ekaluokkalaisista eläkeläisiin tanssimaan kansantansseja stadionilla täsmällisiä kuvioita ja hyvin synkronoituja askelmerkkejä noudattaen, on saavutus sinällään. Mutta myös tapahtumat kuten punklaulujuhlat, Kamalammas-etnofestivaalit ja Kreisimarkkinat (”Kreisilaat” = katumarkkinat Rakveren kaupunkipäivien yhteydessä) kertovat siitä, että Rakvere ja Virumaa ovat mukavalla ja mielenkiintoisella tavalla ”vähän kuin toista maata”.