Monille Virumaa on kuin Viro pienoiskoossa. Rakveren länsipuolisesta Lahemaan kansallispuistosta itään, aina Viron ja Venäjän rajalle eli Narvanjoelle asti ulottuvalla – teitä pitkin mitaten 168 km x 80 km suuruisella seudulla onkin koko joukko kylässä käymisen arvoisia paikkoja ja nähtävyyksiä. Esittelemme tässä seitsemän perustetta, miksi seuraava Viron-matkasi voisi kohdistua juuri Virumaalle.

Kartanot, käsityöläisten työpajat, Instagram- ja Facebook-postituksia tekemään kutsuvat maisemat, ihmiskäden avustuksella muokkautuneet luonnon erikoisuudet, kylpylät, taidegalleriat, teollisuushistorian näyttävät kohteet, museot, Viron parhaiden joukkoon White Guide -luokitellut ravintolat, keskiaikaiset linnoitukset, kirkkoarkkitehtuurin helmet, entisen Neuvostoliiton vaikutteista yhä kumpuava eksotiikka. Kattavan listan kokoaminen ja/tai sen lukeminen tuntuu lähes pyörryttävän suurelta urakalta. Mutta keskitytään nyt olennaiseen:

1. Historian yhteiset viivat

Suomalaisten ja virumaalaisten veljeskansataival alkoi yli 700 v. sitten, kun seprakaupan kävijät vaihtoivat rannikkovesien kalansaaliita Virumaan peltojen viljaan. Suhteiden myötä maakunnan nimestä juontui kutsumanimi koko Viron kansalle ja valtiolle. Myös Viron vapaussodassa suomalaisten muodostama vapaajoukko oli tärkeäksi avuksi. Tammikuussa 1919 ajettiin venäläiset pakoon Rakverestä, ja pian sen jälkeen tehtiin Narvan vapautukseen johtanut maihinnousu Utriassa.

Rakveressä sijaitseva Viron vapaussodan muistomerkki. Sen jalustaan kinnitettiin v. 1999 kivilaatta, jossa on 31 suomalaisen kaatuneen taistelijan nimet, ja otsikkona ”Ensimmäinen suomalainen vapaajoukko taisteli pohjoisrintamalla 1919”.

2. Luonto ja sen ihmeet 

Virumaalla voi tutkia peräti kahden eri kansallispuiston kasvi- ja eläinkuntaa sekä suojelualueita, joissa luonto, kulttuuri ja historia kohtaavat. Vuodenaikojen vaihtelu sekä Peipsijärven takaa nouseva ja Suomenlahden horisonttiin laskeva aurinko muuttavat maiseman – lehdot, suot, joet, kivikkorannat, ikimetsät, rannikkotörmän putouksineen ja itäisimmän Viron kilometrien mittaiset rantahietikot usein lähes taianomaisiksi. Myös sinilammet, noitakaivot, tekomäet ja -vuonot houkuttelevat valokuvaajia läheltä ja kaukaa näiden erikoisuuksien äärelle.

Tallinnan lähellä sijaitsevan Tuhalan ”noitakaivon” sijasta Virumaan itäpuoleisissa osissa sijaitsee kaivosteollisuuden tuloksena sekä tupla- että triplakaivot. Kuva Jõhvin itäpuolella Kosen kylän lähellä sijaitsevasta ja lähes ympäri vuoden maan pinnalle vettä pulputtavasta triplakaivosta.

3. Kartanoiden kauneus 

Lähinnä saksalaisperäiset aateliset rakensivat Virumaalle klassismi- ja barokkityylisiä kartanoita 1700- ja 1800-luvuilla. Herras- eli ritarikartanoita ja niiden sivutiloja oli seudulla 1900-luvun alussa peräti 190, pappiloita 12 ja karjakartanotiloja noin 70. Venäjän vallankumous, kaksi maailmansotaa ja neuvostoaika tuhosivat päärakennuksia joukoittain, mutta yhä tänäänkin voi harrastaja bongata seudulta yli 30 erilaisiin käyttöihin kunnostettua aikakausiensa helmeä.

Palmsen kartanon päärakennuksen takana sijaitsee vuoden 1753 piirustusten mukaan istutettu ja tarkoin huollettu puutarha. Kartanon talvipuutarhassa eli kasvihuoneessa (viroksi triiphoone) elää palmujen ja muiden eksoottisten kasvien ohella lintuja ja kaloja.

4. Makuelämyksiä maakunnasta 

Virumaalainen keittiöosaaminen satsaa paikoin vielä konstailemattomaan, kylläiseksi tekevään perusruokaan. Silti yhä useammat seudun ravintoloiden keittiömestarit ja kokit yhdistelevät uusia trendejä ja perinteitä arvostavia valmistustapoja jopa villeillä tavoilla. Virumaalta onkin kahdeksan ravintolaa yltänyt maan parhaimmiston White Guide 2023 -listalle, ja ensimmäisenä niistä sai keväällä 2022 seinälleen myös Michelin-tunnustuslaatan Võsun rannikkokylässä toimiva Mere 38 Resto.

Suomenlahden rannalla, Vergin satamassa keväällä 2021 toimintansa aloittanut Wirkes’ ylsi tuoreelle Viron parhaiden ravintoloiden White Guide 2023 -listalle, jossa sen seurana on mm. Vihulan kylpyläkartanon ravintola sekä neljä paikkaa Virumaan itäisistä osista.

5. Kulttuurin koko kirjo 

Oletpa rockin, jazzin, oopperan, folkin, klassisen tai festarimusiikin ystävä, voit nauttia konserteista ilman kielimuurin haittoja liki 200 päivänä vuodessa eri puolilla Virumaata. Vai oletko kuvataiteen ja kuvanveiston ystävä, mutta et tiedä vaihtuvien näyttelyjen pitopaikkoja etkä aikoja? Me autamme. Ajantasaiset perustiedot lähiviikkojen pienemmistä ja suuremmista tapahtumista suomeksi löydät tapahtumakalenteristamme.

Alkusyksystä Narvan Kreenholmin entisen tekstiilitehtaan pihalle rakennettavassa suuressa katetussa tilassa järjestettävät Narvan Oopperapäivät ovat jo muodostuneet useampivuotiseksi laadukkaaksi perinteeksi.

6. Hemmotellen hyvää oloa  

Kylpyläloma Virumaalla on aivan muuta kuin terveyshoidosta toiseen ravaamista tai sisävesipuistojen liukumäkiä, tosin niitäkin toki halukkaille tarjotaan. Avainsanoja ovat wellness, à la carte, kauneudenhoito, kulttuuritapahtumat ja hemmottelu. Lähde stressaavasta arjesta pikku pakomatkalle kylpylä(kartano)n ylellisyyteen, jaloittele ympäröivässä luonnossa ja lataa näin henkiset akkusi. Tai tee se maanläheisempien lomakeskussaunojen löylyissä.

Narva-Jõesuu Medical SPA uudisti koronavuosien aikana upean funkistyylisen kylpylähotellinsa tiloja. Kauneushoitojen ja Baltian alueen suurimman detox-keskuksen palveluista voit lukea suomeksi täältä.

7. Aikamoista arkkitehtuuria 

Helsingin olympialaisten aikaan Sillamäen uraaninjalostajat saivat vaarallisen työn palkakseen uhkeita stalinistisia asuintaloja meripromenadin ja “Odessan portaiden“ luo. Narvan tekstiilityöläisten pyhätöiksi tehtiin 1800-luvulla kaksi komeaa kirkkoa, yksi luterilaisille ja toinen ortodokseille. Keskiajalla linnoitukset ja linnoituskirkko suojasivat mm. Rakveren, Toolsen ja Kadrinan asukkaita fyysisiltä uhilta. Virumaalla voikin tutkia eri aikakausien arkkitehtuuria, sillä ajan ja sodan hammas ei ole onneksi purrut kaikkeen.

Sillamäen keskustasta merenrantaan johtava promenadi jatkuu v. 2021 rannan suuntaisena valmistuneena rantapromenadina, jonka varrella on mm. kesäkahvila, näkötorni, auringonottoterassi ja lasten leikkialueita.

Ota siis seuraavan kerran Viroon matkatessasi suunnaksi Virumaa – seutu, joka tarjoaa aivan toisenlaisia elämyksiä kuin ”kaikkien keskimääräiseen makuun sopivaksi hioutunut Tallinna”.