Virumaa on mainio ja moni-ilmeinen kohde luontomatkailijalle. Viron kuudesta kansallispuistosta sijaitsee seudulla peräti kaksi – Alutaguse idässä sekä Lahemaa lännessä. Tässä tekstissä kerromme nuoremmasta niistä, vuonna 2018 Viron satavuotisjuhlien myötä perustetusta Alutagusesta.

Yli 43 000 hehtaarin suuruisen, useasta erillisestä luonnon- ja maisemansuojelualueesta Itä-Virumaalla koostuvan Alutagusen kansallispuiston maastoa hallitsevat maan laajimmat havumetsät sekä Selisoon ja Puhatun suuret kosteikkoalueet. Näyttäviä ovat myös Peipsijärven pohjoinen ja samalla koko Viron pisin (32 km) hiekkaranta Smolnitsan dyyneineen sekä virtaukseltaan massiivinen Narvanjoki lukuisine lyhyine uomineen ja luhtineen. Liki 40 järvestä koostuva Kurtnan järvistö ja yksi maan edustavimmista lehtipuita kasvavista ikimetsistä Porunissa ovat nekin osia Alutagusen . 

Kansallispuiston ytimen, Agusalun suoalueen, erikoisuus ovat maan ainoat sisämaan hiekkadyynit eli rämeisen maaston keskeltä harjumaisesti jopa 18 metrin korkeuteen kohoavat (viron kielellä) kriivat. Eläimistön osalta voit Alutagusessa tarkkailla mm. kotkien pesintää, Siperian liito-oravien lentoa sekä Viron ja Venäjän välillä aktiivisesti liikkuvien mesikämmenten elämää. 

Viron pisin hiekkaranta (32 km) sijaitsee Peipsijärven pohjoispäädyssä. Foto: Visit Estonia / Sven Zacek

Luonnon ohella Alutaguse suojelee ja vaalii alueen perinnekulttuuria. Kriivojen lähistöllä on sijainnut idästä Viroon 1100-luvulla vaeltaneiden vatjalaisten, joita myöhemmin on kutsuttu myös poluvernikeiksi, asuinpaikkoja. Heidän historiaansa ja tapoihinsa voi tutustua esim. Iisakun pitäjänmuseossa, joka on vain kivenheiton päässä puiston vierailukeskuksesta ja Kauksin rannan äärellä sijaitsevasta rantapaviljongista.

Selkeästi merkityt luontopolut ja patikointireitit sekä toimivat retkeilypalvelut ovat keskeinen osa Alutagusen kansallispuiston tarjoamaa vierailukokemusta. RMK:n nuotiopaikoilla on hyvin hoidettuja ulkokäymälöitä, ja läpi kolmen Baltian maan on mahdollista kulkea noin 20 km pituisiin osuuksiin jaettua Metsä-vaellusreittiä myöten. Reitin varrella toimii joukko Hiker-Friendly -matkailupalvelujen tarjoajia. 

Alutagusen seutuja halkoo Tallinnasta Rakveren kautta Narvaan kulkeva rautatie. Pakkaa siis varavaatteet ja matkatarpeet satulalaukkuihin, osta pyörällesi alennuslippu ja tule Virumaan sydämeen junalla. Voit yhdistää kartano- ja kylpylälomaasi vaikkapa ajelun juna-asemalta joko majapaikkaasi, kohti näyttävän korkeaa rannikkotörmää tai kansainvälistä Eurovelo 13 -pyöräilyreitistöä upeita maisemia ihastellen.

Kehämäisillä luontopoluilla vältyt saman taipaleen tallaamiselta

Tai jos olet liikkeellä (matkailu)autolla, pysähdy ja jaloittele pari kilometriä jollain kehämäisistä eli lähtöpisteeseen palaavista luontopoluista. Alutagusen ympäristössä niitä sijaitsee mm. Kurtnassa, Lõpen kylän lähellä Kotkassa sekä Porunissa. Lue aiheesta lisää Visit Estonian sivulta.

Ja ennen kuin lähdet merkatuilta poluilta syvemmälle metsään tai rantaniityille, harrastamaan esim. lajibongausta, tutustu Viron ympäristöviraston havainnolliseen luonnon- ja maisemiensuojelualueiden nettikarttaan. Se kulkee näppärästi mukana puhelimessakin. Karttaan on merkitty eläinten pesintäkausien aikoina vomassa olevat paikalliset luonnossa liikkumisen rajoitukset.

Ajoittaiset luonnossaliikkumisrajoitukset merkittynä nettikarttaan keltaisella – lähde: www.kaitsealad.ee

Ja edellistä kohtaa huomioidenkin mikä tärkeintä – kun pääset perille luonnon helmaan, hengähdä syvään ja anna ajatustesi irtautua arjen kiireistä. Nauti hetkestä sekä siitä, mitä näet ja kuulet ympärilläsi – anna virumaalaisen luonnon lumota.